new kitchen addition

Credits:

Contractor– second floor master suite addition: Beechwood Building and Design, Chelsea, MI

Contractor– earlier projects: David Klein Construction, South Lyon, MI

Structural Engineer: SDI Structures, Ann Arbor

Before Photos: Studio Z Architecture

After Photos: Jennifer Patselas Photography, Ann Arbor, MI


bedroom, vaulted ceiling

new family kitchen addition

new all seasons room

new family room

Two Families, One House

Studio Z first worked on this 1938 Cape Cod in 2002, when the previous owners were expecting their first child. They hired Studio Z to convert an existing attic space over the garage into a child’s bedroom.

Studio Z had to work to find creative ways to insulate this space so that it would be comfortable, as the roof structure was only 2 x 6s and didn’t allow much room for insulation. To address this, Studio Z designed a new roof constructed from structural insulated panels to lay over the existing attic rafters. The new room was designed with a dormer on the front of the roof to match the three existing dormers, and a shed dormer on the back to provide high windows, giving additional light and ventilation. A triple window was designed for the existing gable end. The existing small bedroom outside the attic was converted into a hallway with a home office nook. Unfortunately, the baby was born with physical challenges that made it impossible for him to use the attic bedroom.

The owners contacted Studio Z again in 2007 to design an addition to the kitchen and a carport to provide protection from the rain as their son entered and exited their van using his wheelchair. They decided not to add to the kitchen, but they built the carport. Studio Z was able to assist the owners in obtaining a zoning variance that allowed the carport to be built a few feet into what was intended to be the home’s front yard.

In 2011, the family decided to sell the home and find a home that was more suitable for their son. They provided copies of the plans that Studio Z created to the new owner, who contacted Studio Z to design a master suite addition on the second floor above an existing family room space and behind the attic bedroom Studio Z designed in 2002.

The new master suite was designed to include a sitting area for the family to watch TV together, a spacious bedroom with vaulted ceilings, a walk-in closet, and a bathroom with a large shower. Because the existing roof on the garage attic was rather low, Studio Z worked with the homeowner to design a vaulted ceiling that was airy on the inside but with a roof low enough that it wouldn’t show from the front of the house. The new 663-square foot addition provides a private retreat for the owners and a family space for them to spend time with their young daughters.

The sitting room of the master suite was designed over an existing screened porch, which was rebuilt to support the additional space above.

Dawn Zuber, AIA
Studio Z Architecture

190 N. Main St., Suite Z
Plymouth, MI 48170
houzz interior design ideas architecthouzz interior design ideas architect

studiozarch.com

phone: 734.394.9400
email: dzuber@studiozarch.com

Dawn Zuber, AIA
Studio Z Architecture

190 N. Main St., Suite Z
Plymouth, MI 48170

studiozarch.com


phone: 734.394.9400
email: dzuber@studiozarch.com
houzz interior design ideas architecthouzz interior design ideas architect

©2016 Studio Z Architecture. All rights reserved.
Site designed and maintained by TLCI Website Solutions
HGTV, HGTV Urban Oasis, HGTV Urban Oasis Giveaway and their associated logos are trademarks of Scripps Networks, LLC.
©2016 Studio Z Architecture. All rights reserved.
Site designed and maintained by H. Handwerger, TLCI Website Solutions