A Finished Basement Instead of an Addition

The owners of this 1920s house needed more space. Rather than building an addition, they decided to finish their basement. Their goal was to provide a study space for each adult, and a play area for their two small children. Studio Z assisted them in planning a space that would allow the adults to work and the children to play.

Because the existing basement ceiling was too low to be legal under the current building code, Studio Z assisted the homeowners in applying for and receiving a variance from the city. The existing stairway was steep and dangerous, so it was replaced with a new stairway that met current building code requirements. An egress window was added to make the basement safer and to provide daylight.

Studio Z designed built-in bookcases and cabinets around the entire space to provide much-needed storage. Because of the low ceilings, Studio Z designed special structural beams that allowed as much headroom under them as possible.

Credits:

Contractor: Willow Building Company, Ann Arbor, MI

Structural Engineer: SDI Structures, Ann Arbor

Photos: Steve Kuzma Photography, Ann Arbor, MI



Basement during construction
How the basement began

Dawn Zuber, AIA
Studio Z Architecture

190 N. Main St., Suite Z
Plymouth, MI 48170
houzz interior design ideas architecthouzz interior design ideas architect

studiozarch.com

phone: 734.394.9400
email: dzuber@studiozarch.com

Dawn Zuber, AIA
Studio Z Architecture

190 N. Main St., Suite Z
Plymouth, MI 48170

studiozarch.com


phone: 734.394.9400
email: dzuber@studiozarch.com
houzz interior design ideas architecthouzz interior design ideas architect

©2016 Studio Z Architecture. All rights reserved.
Site designed and maintained by TLCI Website Solutions
HGTV, HGTV Urban Oasis, HGTV Urban Oasis Giveaway and their associated logos are trademarks of Scripps Networks, LLC.
©2016 Studio Z Architecture. All rights reserved.
Site designed and maintained by H. Handwerger, TLCI Website Solutions