total renovation of cape cod

Credits:

Contractor: Beechwood Building and Design

Structural Engineer: SDI Structures, Ann Arbor

Before Photos, After Photos of Front of House: Studio Z Architecture

After Photos of Interior and Back of House: Steve Kuzma Photography

Landscape Design: Serge van der Voo Landscapes


total renovation of cape cod

total renovation of cape cod

total renovation bedroom addition

total remodeling of cape cod bathrooms, open floor plan

A Cape Cod Becomes Spacious

Once their three daughters were grown up, the owners of this 1930s Cape Cod decided it was time to rethink their home. They had lived with its quirks – including only one bathroom – for 25 years before deciding that a complete redesign was in order. Because they plan to live in this home for many more years, they decided that a first floor master suite was a priority. They also wanted to address the poorly-designed, small kitchen, which had four doorways opening into it. In addition, they wanted to add a family room open to the kitchen, a dining room large enough for family gatherings, two bedrooms large enough for their daughters’ future families to visit, and another full bathroom.

Other considerations included improving the energy-efficiency of the home and completely eliminating any back yard to mow.

Studio Z designed several concepts to address the owners’ various needs. After choosing their favorite from these initial concepts, the owners and Studio Z met several times to discuss variations. The final design includes a good-sized addition to the first floor containing an open kitchen, dining room, and family room. The original kitchen and dining room were flipped so that the TV in the family room could be visible to the cook. Several walls were removed near the entryway to open up the floor plan, and the original full bath was redesigned as a powder room. The original front bedroom was converted to a den with a built-in Murphy bed, while the original middle bedroom was made into a master bathroom and walk-in closet. A new spacious master bedroom was built behind this part of the house. Upstairs, most of the original hipped roof was removed and replaced by a gable roof with a shed dormer across the back of the house. This allowed two large bedrooms, a small loft, and a good-sized bathroom to be constructed in place of the single large bedroom that was originally upstairs.

This project was granted a 2014 AIA Huron Valley Honor Award for Residential Architecture. The jury’s comments about the project were, “Returned the massing and scale to an intentional, appropriate vernacular with open, bright and inviting spaces. Contemporary finishes within were a nice blend of architectural styles and the garage extension gave the facade a heightened visual interest. Overall, the jury felt this project to have a good blend of styles and details and a good balance of structure and aesthetic.”

Dawn Zuber, AIA
Studio Z Architecture

190 N. Main St., Suite Z
Plymouth, MI 48170
houzz interior design ideas architecthouzz interior design ideas architect

studiozarch.com

phone: 734.394.9400
email: dzuber@studiozarch.com

Dawn Zuber, AIA
Studio Z Architecture

190 N. Main St., Suite Z
Plymouth, MI 48170

studiozarch.com


phone: 734.394.9400
email: dzuber@studiozarch.com
houzz interior design ideas architecthouzz interior design ideas architect

©2016 Studio Z Architecture. All rights reserved.
Site designed and maintained by TLCI Website Solutions
HGTV, HGTV Urban Oasis, HGTV Urban Oasis Giveaway and their associated logos are trademarks of Scripps Networks, LLC.
©2016 Studio Z Architecture. All rights reserved.
Site designed and maintained by H. Handwerger, TLCI Website Solutions